Amerikansk vs. norsk skole

Hei! Nå har jeg gått en uke på skole i USA. Alt i alt har det vært en vellykket og lærerik uke. Ettersom det er en del forskjeller mellom skolen her og skolen hjemme, tenkte jeg at jeg kunne lage et innlegg om dem. Dette er forskjellene jeg har merket den første uken:

Lekser

Her har vi lekser så og si hver dag i alle fag. De fleste leksene går ganske raskt med unntak av matte. En stor forskjell er at du får varsel om leksen dagen før leveringsfristen, og ikke noen dager i forveien sånn at du kan styre tiden litt selv. Lekser her er teller cirka 15% av karakteren, dette kommer litt an på de forskjellige lærerne.

Karakterer

I Norge har vi karakterer fra 1-6, mens her er det A,B, C, D og F. På de fleste prøver her vil man bare få tilbake en poengsum fra 1-100 som sier hvor mange prosent riktige svar du hadde. Karakterskalaen lyder som følger: A=90-100, B=80-89, C=70-79, D=60-69 og F=59-0. En F vil si at du stryker i faget.

Lærerne

I USA vil jeg si at lærerne er mer formelle enn i Norge. Man kaller lærerne etter etternavnet deres med Mr./Mrs først, lærerne som også er trenere foretrekker som regel Coach først. I tillegg sier man sir og ma’am, men dette er definitivt mest vanlig i sørstatene.

Timeplan

Her ser hver enste dag lik ut på timeplanen, noe det er både fordeler og ulemper med. En fordel er at man lærer seg hvor man skal til hvilken tid veldig fort. Akkurat dette har vært veldig greit for meg som er ny på skolen. Noe som er dumt med å ha samme fag hver dag er at det er litt lite variasjon.

Friminutt

Det er bare 5 minutter mellom hver time, noe som gir snaut med tid. Her har hver lærer hvert sitt klasserom, det vil si at elevene må komme seg til nye klasserom mellom hver time. Mange av fagene mine er også på hver sin side av skolen, så rekker ikke stort mer enn å gå til neste klasserom i friminuttet.

IMG_8632.JPG

Vanligvis er denne gangen stappet med folk. Overraskende nok er det ingen som bruker skapene på skolen her, dette pga. liten tid mellom timene.

Hall pass

Hvis du må ut av timen for en eller annen grunn (f.eks. å gå på do), må du be læreren om å få et «hall pass». Dette er en liten rød lapp som sier hvilken time du er i og hvilken lærer du har. Hvis du blir stoppet i korridoren uten hall pass får du 1-3 dager «In-School Suspension», noe som vil si at du ikke kan delta i vanlig klasser, og du mister retten til å parkere på skolens område i en uke.

Sport

Når det kommer til sport, er det mye mer vanlig med skolesporter her. Skolen tilbyr mange sporter for både gutter og jenter. Året er delt opp i tre sesonger: høst, vinter og vår. Akkurat nå er det sesong for amerikansk fotball (definitivt den mest populære sporten), så det er en stor kamp hver fredag.  Jeg holder på med cross country, noe jeg kan gå nærmere inn på i et annet innlegg.

School spirit

«School spirit» er en ganske stor greie her med tanke på at de har skolelag. Så og si alle har minst et plagg med skolens logo på for å vise hvor de kommer fra. Logoen/maskoten er også overalt på skolen. I og med at det er kamp på fredager, er folk spesielt gira da. Før forrige kamp hadde vi et «pep rally», noe som er en samling av hele skolen for å lage god stemning før kampen.

IMG_8631

Gymsalen på skolen, som dere ser er maskoten en panter.

Dresskode

Ja, vi har en dresskode på skolen. Denne har plaget meg litt ettersom mye av det som ikke er lov er helt vanlig å gå med på skolen hjemme. Hvis du blir tatt for å ikke følge dresskoden, kontakter skolen foreldrene dine sånn at de kan komme med et nytt sett med klær. Kort sagt lyder dresskoden slik: Det er ikke lov med topper som har tynnere stropper enn bredden på tre fingre. Shorts/skjørt skal minimum nå ned til midten av låret. Crop tops, see-through plagg, hullete bukser, utringede topper, hodeplagg og klær med vulgær tekst er ikke lov.

Pledge of Allegiance

Dette er noe jeg definitivt synes er annerledes. I slutten av første time hver dag, må alle reise seg opp, ta hånden på hjertet og si «The Pledge of Allegiance». Dette er en slags lojalitetsforpliktelse til USA og deres flagg, og den lyder som følger: «I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.»


Er ganske sliten etter en uke med skole, så da passer det ekstra godt at det er fri på mandag grunnet labor day.

Reklamer

En kommentar om “Amerikansk vs. norsk skole

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s